oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
410433
Sted- og lokalitetsnummer
210301-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skats, art.nr.238, bd.III, bl.125 (mod øst): Høj i skel til art.nr.102 bd.X, bl.906 af Rejsby-Ballum. "Lille Landhøj", ca. 1,25 x 10; helt ødelagt af en dyb skelgrøft, der går i en vinkel midt igennem højen. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille Landhøj i Skel til Skadst Sogn. 1.35 M. høj, Diam 10 M. Den i Ballum Sogn liggende Del er lynggroet i Hede. Den gennemskæres af en bred Skelgrøft, der bøjer i et skarpt Knæk i Højen.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Lille Landhøj", 1 1/4 x 10 m, helt ødelagt af en dyb skelgrøft, der går i en vinkel igennem højen. Lyng i hede.
1960
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTilladelse til sløjfning givet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links