Oversigt set fra nordøst
.
Oversigt set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140725
Sted- og lokalitetsnummer
130202-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1 m høj, ca. 8 m bred og ca. 16 m lang (N-S). Lidt uregelmæssig overflade. Lynggroet, i hede.

Undersøgelseshistorie

1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTilføjelse: Umiddelbar øst for højen er der anlagt en vej i form af et par hjulspor. Paragraf 53: NØ. for højen findes der i en afstand af 25-30 m. en meget stor dynge af overjord fra en nærliggende molergrav. Overjorden er kørt ud i en mindre dal, der herved er blevet opfyldt. F 1469/66. omtaler fylddyngen der stammer fra en ulovlig molergravning, der dog godkendes. Bevoksning: 1981: Lyng og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i halvåben skov, delvis bevokset med fyrretræer.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links