Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
350638
Sted- og lokalitetsnummer
200103-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Mejlby, art. 2, kortbl.3, parcel 21. Diplom Høj, 1,6 x 11 m. Sydsiden stejl, ellers velbevaret. Lyng- og græsgroet med gyvel ved vej i ager. Omkring højen er et fredet hedestykke med vej- spor. (3506-39). Vejspor gror til med dueurt, iflg. dommeren 1963.

Undersøgelseshistorie

1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(Ganske udpløjet) Høj. [Parantes omkring "Ganske udpløjet" er tilføjet ved fredningsberejsningen].
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,6 x 11 m. Sydsiden stejl, ellers velbevaret. Lyng- og græsgroet med gyvel ved vej i ager. Omkring højen er et fredet hedestykke med vejspor [sb.86A].
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links