set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230533
Sted- og lokalitetsnummer
180303-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-højen 1992 ********************** Høj, 1 x 15 m. Uregelmæssig, op til 1 m dyb sænkning i top med udførsel gennem den sydvestlige højside. Den sydøstlige højside er afgravet i gammel grusgrav.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Stort uregelmæssigt hul i top, ca. 0,5-1 m dybt, tilgroet, med udførsel via en grøft gennem sydvest-siden. Ca. 1/3 af højen er afgravet i SØ i gammel grusgrav, tilgroet. Bevokset med græs, løvkrat, løvtræer og en enkelt gran, i beplantning. Haveaffald i nordlig top og ved SØ højfod. Fyrrække plantet i NV-SØ ca. 9-10 m S for højfod (ca. 1-2 år gamle) m.fl. ældre beplantninger i omr. S for høj. Indenfor højens 100 m zone er langs grusvejen øst for højen plantet et læhegn, hvilket der efter ejerens udsagn ikke er søgt tilladelse til. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumTilgroet gravhøj i privat have. Gl plyndringhul i top med gang ind fra S. Sandgravning på østsiden for årtier tilbage, har fjernet østlige del af fod.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links