Oversigt fra øst
.
Oversigt fra nordøst
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Morsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130621
Sted- og lokalitetsnummer
110409-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Forslag til fredning og tinglysning: Lushøj, 23 m i diameter, 2 m høj. Græs- og lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Museal rekognoscering - Museum ThyLushøj Fortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummer. Muligvis aflyst men ligger synligt i landskabet i forb. Med stisystem ved Skarregård Noget udflydende grænser på bakketop. Et skilt ved foden formidler det som en gravhøj (se foto), en natursti fører forbi. Bør nyfredes. NB! Ifølge dkconline er bakken naturlig (110409 sb 106)! Dette bør naturligvis undersøges, inden der tildeles f-nr.
2014
Museal besigtigelse - Museum ThyLushøj, gravhøj nær kystskrænt ved Skarregård. Diameter 23 m, højde 2 m. Græs- og lyngklædt.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links