Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350736
Sted- og lokalitetsnummer
200105-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Skodborg, art.28, kortbl.1, parcel 45/4 Nyberejst 21-22/7 1979 Høj, 2,5 x 20 m. I toppen et rundt hul, 1,5 x 4 m. Brede stier fører op fra syd og øst. På toppens sydlige parti en flagstang. Ujævn form. Beplantet i plantage, græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 2.50 x 20 m. Et stort rundt Hul i Toppen, 4 m i Tværmaal, 1.50 m dybt. Større og mindre Huller og Afgravninger spredte over Siden i Øst og Syd. Græsklædt og tilplantet med Træer i Udkanten af en lille Plantage......[sb.] Nr 27-28 er sammenbyggede, saa at de kun er adskilte ved en smal Saddel.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 20 m. I toppen et rundt hul, 1,5 x 4 m. Brede stier fører op fra S og Ø. På toppens sydlige parti en flagstang. Ujævn form. Beplantet i plantage. Græsklædt.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Flagstangen på toppens S-lige parti er nu væk, kun pælestumpen står tilbage. Højen er ret bar og bærer en bevoksning af fyrretræer. På højen en del skovaffald og et langt rør af jern. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen, rydningsplads for sten og andet markaffald. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links