Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340516
Sted- og lokalitetsnummer
190203-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 15 m. NØ-lige fjerdedel afgravet til bunden ved anlæg af muret møddinghjørne. I S og SV med tilgroede afpløjninger af fod. Bevokset med egekrat og hyld ved gård.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af Størrelse som [sb.] Nr. 46. I Top en Nedgravning til Højens Bund af samme Størrelse som i [sb.] Nr. 46. I Siden mod Ø. en større, frisk Indgravning. Højen er bevokset med Egepur og helt skjult i Egekrat.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 15 m. Nordøstlige fjerdedel afgravet til bunden ved anlæg af muret møddingshjørne. I syd og sydvest nu tilgroede afpløjninger af fod. Bevokset med egekrat og hyld ved gård.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links