Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140844
Sted- og lokalitetsnummer
120809-64
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 250000 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, noget udflydende, 2 x 18-21 m, er i NV noget beskå- ret af en skovvej. Højen står ud mod skovvejen med en me- get stejl afgravning. Ujævn overflade, bevokset med enkel- te store bøge- og egetræer, samt lav skovbundsbevoksning.

Undersøgelseshistorie

1971
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1974
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1974
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ret op af skovvej. Betonklods på højtop. Velplejet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links