Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290238
Sted- og lokalitetsnummer
190707-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 19 m. Affladet top med tophul ca. 1 m dybt. S-siden afgravet til en lodret væg. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.80 M. h., 19 M. i Tværmaal, Toppen affladet og midt i Affladningen en lille rund, tilgroet, indtil 0.90 M. dyb Gravning. I Foden mod V. to store, tilgroede Gravninger. Lynggroet i Hede.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.80 x 19 m. Affladet Top med Tophul ca. 1 m d. Sydsiden afgravet til en lodret Væg. Lynggroet i Hede.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,7 x 19,0 x 17,0 m. Affladet top med sænkning. S-siden afgravet til lodret skrænt. Helt tilgroet med brombær og fyr, ville vinde meget ved en rydning af bevoksningen - så man kunne se, der var en høj! Kan ikke fotograferes (bevoksningen, den ligger i, er dog fotograferet). Ejeroplysning på skema.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links