Oversigt - set fra øst.
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
161149
Sted- og lokalitetsnummer
120203-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 26/11 1891, boelsm. Niels Chr. Simonsen Diplom Afmærkn.: MS 1921, lærer S. Andersen. Høj, 3 x 30 m. Vestsiden beskadiget i hele sin længde af en grusgrav. Skaden nu noget udbedret. Østsiden stærkt optram- pet af kreaturer (trods løftet i 1950 til dr. Mathiassen). (Over højens vestside går hegn med nedgravede stolper i hø- jen. Ejeren lovede i fremiden at hegne højen fra. Det bliver igen aktuelt i 1958, og højen bør da besigtiges). Græsgroet i ager. (Mærkesten sås ikke). NMI: I gl. fredningskartotek oplyst ved blyantstilføjelse: "Ifølge sognerådsskemaet ligger denne høj på matr. nr. 6c."

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links