Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310239
Sted- og lokalitetsnummer
190711-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Lyrehøj", 3 x 24 m. N-siden velbevaret. De øvrige sider og toppen stærkt medtagne af gamle gravninger. Lynggroet i hedegrænse.

Undersøgelseshistorie

1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Lyrehøj", 3 M. h., 29 M. i Tværmaal, Toppen bortgravet ved en udstrakt, tilgroet Gravning, N.Ø. Side uskadt, i V. Side 2 dybe Kartoffelkuler, paa Største-Delen af S. Højhalvdel er Overfladen bortgravet ved uregelmæssige, utilgroede Gravninger. Lynggroet i Hedegrænse.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Lyrehøj" 3 x 24 m. Nordsiden velbevaret. De øvrige Sider og Toppen stærkt medtagne af gl. Gravninger. Lynggroet i Hedegrænse.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links