sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
27047
Sted- og lokalitetsnummer
180103-87
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Den østre del, Faster sogn matr.nr.14e : Høj i skel til matr.nr.2d af Den østre del, Faster sogn. Tingl.: 23/8 1900. Gdr. Jens M. Nielsen og gdr.,sognef. Jens Steensig Jansen. Høj, 2,5 x 15 m, græsklædt i skel.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Bukhøje", tilgroet sænkning i top, ca. 2,5 x 2,5 m., 0,2-0,3 m. dyb, tilgroede ujævne sider, bevokset med græs og løvkrat, i levende hegn, nyere læhegn (1-2 m. højt) plantet ind til ca. 1,5 m. fra V-lige højfod, mod V i gl. skel, S-fod let kradset i af kreaturer - bør hegnes, marksten, jern- og plastikaffald m.m. på og ved Ø-fod, langs det resterende gl. levende hegn ind til østfod fra øst er stablet store skæmmende granstød - bør fjernes, NØ for højfod er hensat landbrugsredskaber og et plasticbetrukket (hvidt med bildæk) halmballedepot. Bevoksning: 1990: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links