Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340332
Sted- og lokalitetsnummer
190510-107
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Andrup, matr.nr.6c : Høj i skel til matr.nr.3e af Oxvang, Skads sogn. Høj, "Mølhøj", rester af en høj med generalstabs-fredningsmærke. Kun midtpartiet tilbage. Kartoffelkule i SØ-siden. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund Høi "Mølhøi". Den har havt et Tværmaal af 25 Meter, men er nu tildels afgravet rundtom, saa at kun det miderste Parti 2,50 Meter høit staar tilbage. Paa dette er anbragt et Generalstabsmærke.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMølhøj. De sidste Rester af en Høj, nu kun 3,05 m h., hvorpaa Generalstaben har sat en Fredningssten og oprejst et trigonometrisk Mærke. Tilbage er kun Midtpartiet, formindsket i Højde, med en Strimmel mod Ø., ca. 16 m l. ud fra Fredningsstenen, der vistnok staar midt paa Højen.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Mølhøj". Rester af en Høj m. Generalstabs-Fredningsmærke. Kun Midtpartiet tilbage. Kartoffelkule i SØ-Siden. Græskl. i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links