Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40051
Sted- og lokalitetsnummer
210303-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lovrup, art.nr. 16, bd. I, bl. 16. Høj, 13 x 24 m, 3 m høj, Ø- og V-siderne stejle og foden her overpløjet. Toppen deformeret af to store huller og en mindre lavning. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 M. høj, Tværmaal i N-S 26 M, i Ø-V nu kun 16 M. Sænkning i Toppen, sikkert udgravet. Der ses flere Sten. Græsgroet i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 13 x 24 m, 3 m høj, ø.- og v.-siderne stejle og foden her overpløjet. Toppen deformeret af to store huller og en mindre lavning. Græs i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links