Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240561
Sted- og lokalitetsnummer
180808-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Trøstrup og Grimstrup jorder. Tingl.: 13/3 1897, gdr. Valdemar Lassen. Diplom. Afmærkn.: MS 1930. lærer Chr. Krogh. Høj, en af "Møllehøje", 1,1 x 15 m. Lyngklædt på grænsen mellem hede og ager. I toppen et par ubetydelige huller. SØ-foden lettere overpløjet. Over højens VNV-fod går et pigtrådshegn. Højen er smuk og velbevaret. I skel. Matr.nr. 1i: Høj i skel til matr.nr. 1ar, Trøstrup og Grimstrup jorder.

Undersøgelseshistorie

1897
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Møllehøje", affladet småhullet top, mindre afgravning i SØ-fod, lettere afgravning (eller afslidning efter kørsel ?) af sydlig højside, alt tilgroet, bevokset med græs, fyrrekrat og løvtræer i skel mellem ager og blandskov. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links