Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigt - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310846
Sted- og lokalitetsnummer
170907-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 11 x 22 m (NV-SØ). Højens sydvestre halvdel bortgravet og ved foden her to kartoffelkuler. På en strækning af 5 m fra foden og sydøst ind i højen er fra oven gravet ca. 2 m bort, således at højen her nu kun er ca. 1 m. Alle beskadigelser tilgroet. I højens sydvestre profil ses tæt pakning af håndsten. Græs og lynggroet i ager. (Fredningsværdig særlig p.gr.af at den er led i en højgruppe).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 48' i Tværmaal, 8' høi. Stærkt afgravet mod Syd.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3 x 11 x 22 m (NV-SØ). Højens sydvestre Halvdel bortgravet og ved Foden her to Kartoffelkuler. På en Strækning af 5 m fra Foden og sydøst ind i Højen er fra oven gravet ca. 2 m. bort, således at Højden her nu kun er ca. 1 m. Alle Beskadigelser tilgroet. I Højens sydvestre profil ses tæt Pakning af Håndsten. Græs-lynggroet i Ager. (Fredingsværdig særlig p.Gr.a. at den er Led i en Højgruppe).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links