Faktaboks

Kommune
Rudersdal Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
293045
Sted- og lokalitetsnummer
020310-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/5 1934 fredlyst af proprietær Aug. Mellentin, Aggershvile ved privat fredlysning. Afmærkn.: MS 1935, J. Raklev. En høj, "Mathildehøj", 3,50 x 25 m. Om højens fod en krans af lindetræer. Lindetræerne skal bevares, så længe de er friske.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 25 Meter i Tv. 3,50 M. høi Noget over Foden, en Kreds Høien rundt af større Træer. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn høj, "Mathildehøj", 3,5 x 25 m. Om højens fod en krans af lindetræer. [[J. 442/54: Det omliggende areal er iflg. nævnets kendelse af 1939 fredet med bebyggelse og beplantning, samt det syd herfor liggende areal indtil den på matr.nr. 1hz af Aggershvile nu eksisterende bebyggelse. J.954/57: till.t. udtynding af buskads, men afslag på anm. om for nær bebyggelse]].
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Terrassestier rundt om højen. Skel forløber tæt syd for højtoppen, markeret af tæt rafte- hegn, delvist sløret af bøgepur. En krans af gamle linde om højfod og en enkelt på højtoppen. En smule buske og iøvrigt græsklædt. Beliggende i privat parcelhushave med sydlige fjerdedel på nabogrunden i S. Haven og højen fremtræder som lysåben løv- skov. ** Seværdighedsforklaring ** Ganske seværdig p.gr.a. sin størrelse. Synlig fra offentlig vej i N, men ikke offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed på villavej. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links