9998 oversigt. Set fra N.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382415
Sted- og lokalitetsnummer
040501-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Merreshøj", 1,5 x 12 m. Græsklædt i ager. Buskbevokset på sydside. Stort bøgetræ på nordsiden. Siderne stærkt afgra- vede.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMerreshøj, 1.5 x 12 m. Græsklædt i Ager. Buskbevokset paa Sydsiden. Stort Bøgetræ paa Nordsiden. Siderne stærkt afgravede.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, forgravet i siderne i gammel tid. Mod NØ større høj, hvor op ad er rejst stige med platform. Mod S henkastet marksten. Omkring højen plantet nåletræer (1 1/2 m høje). Aftale: stendynge fjernes og graner inden for 5 m fra højen fældes. Stenene fjernes inden såning næste år. Trappen ikke påtalt, da den ikke berør højen, og da den ikke ses fra vejen. Genbesigtiget 14/5 82: Der står fortsat 1-1 1/2 m høje graner indtil 3 m fra højen (tættere på kan de ikke komme p.g.a. buske på højfoden). Marksten ikke fjernet. Trappe på træ er væk, men lille træplatform 2 m øst for højen kommet til. . Aftalt, at jeg skriver til fredningsnævn og beder dem om at give disp. for 5-10 år. Ejeren fjerner sten på sydsiden samt graner inden for 5-meter-zonen. Mål: 2,3x10x7 m. Bevoksning: 1981: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links