Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30055
Sted- og lokalitetsnummer
190602-87
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig høj, 2,7 - 2,8 x 25 - 27 m. Fra gammel tid meget forgravet, især i østsiden og ved højens midte, men alle huller eftergroet. Bevokset med gran, ege- og bøgepur, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøirest. Høide 2,80 met. Tværmaal 27,00 met. Toppen er gjennemgravet med en gammel, lynggroet Gravning fra NNØ til SSV. Denne Gravning gaaer ned ad Siderne. Den er 8,00 met bred. Den er dybest i den nordnordøstlige Ende, hvor den naaer ned til 1,60 met under Høitop. Den norlige og den vestlige Høifod er bortgravet. I Østside er der et meget stort Hul. Høien er beplantet i nyanlagt Plantage. Paa Generalstabens Kort af 1870 er den afsat som en naturlig Forhøining.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, 2,7-2,8 x 25-27 m. Fra gammel tid meget forgravet, især i østsiden og ved højens midte, men alle huller eftergroet. Bevokset med gran, ege- og bøgepur, i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Anselig. Meget forgravet fra ældre tid især i Ø-siden, hvor 2 Ø/V-gående hulninger ses. I højtop bred N/S-gående grøft. I S-siden flad nedhulning. I N tangeres hele højlængden af dige og herudenfor en skovvej. Højfodens hele periferi er rundt afgravet, så højen får langovalt omrids. V for højen i ca. 4 m.'s afstand en træbænk. Høj bevokset med mindre ege- og bøgetræer. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Træer, græs. Omgivelser: Plantage, mark, trafik. Foto: S/H 01.24.80-NØ.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links