Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Morsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
16059
Sted- og lokalitetsnummer
110501-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 15/9 1922, godsejer Johan Knudsen, Blidstrup; fred- ningen tiltrådt af forpagteren Johannes Tølbøl. Afmærkn.: MS 1926, G. Hatt. Høj, ca. 2,5 x 16 m i nord-syd, 14 m i øst-vest. Mindre ned- gravning i top med sænkning mod øst. Ujævn overflade. Afgra- vet langs kanten. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1922
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBeskadigelser: Nedgravning i Ø-lige del af toppen - fremstår idag som mindre sænkning. Af ældre dato og nu tilgroet. Pløjning har lavet skarp kant ved højfoden - dels af ældre dato dels af nyere - er påtalt. Siderne bærer præg af tidligere kreaturnedtrampning, men nu tilgroet. Foto: I billedserie 02-05 er billede nr. 03 ikke af denne høj og derfor udeladt. Parkering: 500 m. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links