Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320452
Sted- og lokalitetsnummer
190509-117
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Knap halvdelen mod nord bortgravet. Hul i top til bunden, diameter 3 m.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidResten af en rund Høi, der har været c 50' i Tværmaal 5 til 6' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en Høj, 2 m h., Diam. 17 m. Kun den sydlige Halvdel staar tilbage, udhulet af flere store Jordkældere. Beplantet i Udkanten af Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 17 m. Knapt halvdelen mod n bortgravet. Hul i top til bunden, diam. 3 m.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderEfter henvendelse fra Kirsten Forst Hansen (Silkeborg Kommune), er højen blevet flyttet efter de faktiske forhold. Reliefkortet viser det samme.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links