Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340429
Sted- og lokalitetsnummer
190201-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 16 m. Omridset udflydende som følge af mange nu tilgroede gravninger i fod og side. Hul i top, 4 m i diam., ca. 0,50 m dybt, åbent mod tilgroet afgravning i Ø. Bevokset med græs, enkelte graner i N og V. Beliggende ved gård.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 M. høj, 16 M., Tværmaal. I Toppen en 4 M. vid, 0.50 M. dyb, i Bunden planeret Udgravning, hvori er plantet Graner, og hvortil Opgang fra Ø. I Fod mod N. Kartoffelkuler. Lynggroet, i Hede.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 16 m. Omrids udflydende som følge af mange nu tilgroede gravninger i fod og side. Hul i top, 4 m i diam., ca. 0,50 m dybt, åbent mod tilgroet afgravning i øst. Bevokset med græs, enkelte graner i nord og vest. Beliggende ved gård.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links