Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
191217
Sted- og lokalitetsnummer
131205-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 10/5 1894. Gdr. Niels Mikkelsen Afmærkn.: MS. 1913, oberstl. Lund Høj, 10 x 1,5 m. Lynggroet, i ager.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, hvis S-side i hele længden er en stor, flad indgravning, der i N skråner jævnt opad og slutter omkring eller snarere lidt N for centrum. I bruddets Ø-ende en stor, jordfast sten. M.S.'s placering i bruddet, samt alderen på de sammesteds voksende ege, tyder dog på, at beskadigelsen allerede forelå, da M.S. opsattes i 1913. På den tilgrænsende mark mod Ø er plantet gran, nu mindst 15 - 20 år gamle. På S-fod ligger en rusten jernrørsstol og 3-4 Leca-blokke. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden stol og lecablokke. Stenen ved SØ-indgravningen er fortsat meget tydelig. FM-sten mod syd. Nordsiden er bevokset med bregner. Sydsiden bevokset med 3 gamle ege. Beliggende i græsmark. Højen kan ses fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links