Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310420
Sted- og lokalitetsnummer
190805-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7 x 23 m. Foden mod syd og nord afpløjet og noget nedtrampet. Overfla- den ujævn og noget opkørt af traktor. Græsgroet i ager. (Påtalt traktorkø- ringen over for godsforvalteren, der lovede at standse det).

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb.nr. 59, 61-62] Overpløiede mindre Høie.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.60 M. høj, Diam c 20 M. Velbevaret, naar undtages lidt Sænkning ved en Rævegrav. Den nordre og søndre Fod er afpløjet, saa at Bredden kun er 16 M. Græsgroet i Ager.Svarer til Madsens nr. 14.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,7 x 23 m. Foden mod S og N afpløjet og noget nedtrampet. Overfladen ujævn og opkørt af traktor. Græsgroet i ager. (Påtalt traktorkøringen overfor godsforvalteren, der lovede at standse det).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links