5734, oversigt, s.f. S
.
5733, oversigt, s.f.N
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26086
Sted- og lokalitetsnummer
160601-159
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nørlund statsplantage, afd.120: Høj i skel til matr.nr. 1d af Hallundbæk. Høj, 2 x 25 m. Delen i Nørlund plantage overpløjet i brand- bælte. Uregelmæssig, hullet og udflydende mod Ø og S. Lyng- groet i udkant af ager. NM.I.: Fredningsværdig på sin plads.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 25 m. Delen i Nørlund plantage overpløjet i brandbælte. Uregelmæssig hullet og udflydende mod Ø og S. Lynggroet i udkant af ager. (Fredningsværdig på sin plads).Matrnr. 1d Hallundbæk. Høj 2 x 25 m. Ujævn Overflade. Fredet.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links