Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200381
Sted- og lokalitetsnummer
180501-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Øster og Nørreby. Lyngklædt høj, 1,5 x 11 m. Toppen stærkt beskadiget, den nordlige fjerdedel overpløjet. Mod SV en del afgravet. I skel mellem ager og plantage. Øster- og Nørreby, matr.nr.12b: Høj i skel til matr.nr.1a af Øster- og Nørreby. Tinglysning af C-høj 1994: Høj, 13 x 8 m, højde 1 m. I toppen et hul på ca. 2 m i diameter. Højens nordlige fjerdedel er fjernet ved pløjning ligesom en del af syd- vest-siden, hvorigennem højsiden mod NV enden i en spids. I ager i kant af skov.

Undersøgelseshistorie

1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links