5253 Oversigt s.f. Ø
.
5252 Oversigt s.f. V
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
2709126
Sted- og lokalitetsnummer
160605-29
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Den nordlige del af en høj, 1,60 m høj, 5 m bred i N-S, 10 m bred i Ø-V, N-siden stejlt afgravet. Rævegrav i top.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 26-30] 5 Høje, de fire overpløjede [sb. ?], den 5. [sb. ?] en stor c. 16' h. Gravhøj, omkring i hvis Sider der er gravet meget og derved fundet Urner og Naale. I den lille Høj [sb.?] søndenfor har man paa Bunden fundet en 3' l. af "Humpelstene" dannet Kiste i V-Ø., hvori en smuk formet Stenhammer "med Ridser langs om". Ben mindes ikke. Urner er ogsaa fundet i Højen.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen nordlige del af en høj. 1,60 m høj 5 m bred i N-S. 10 m bred i Ø-V, nordsiden stejlt afgravet. Rævegrav i top.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links