Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150335
Sted- og lokalitetsnummer
110114-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 8 x 0,5 m. Gravning til bund fra top mod V. Ved fod mod V og SØ en snes hovedstore og lidt større sten. Fod i N afskåret af skeldige. Lynggroet i plantage.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret, 22 Fod i Tværmaal, 1 1/2 Fod høi.
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille, velbevaret Høj, 8 m. i Tværm., 0.75 m. h. Mod N. Fod afskaaren af Skeldige i Ø-V. I Side mod SV. ubetydelig Beskadigelse. Lynggroet i nyplantet Hede. - E. 1877: Velbevaret, 6.8 x 0.5 m.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 8 x 0,5 m. Gravning til Bund fra top mod V. Ved Fod mod V og SØ en Snes hovedstore og lidt større Sten. Fod i N afskaaret af Skeldige. Lynggroet i Plantage.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lille høj(rest) tæt vest for nr. 150336. Der ses sten i sydsiden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links