Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230444
Sted- og lokalitetsnummer
180811-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Svenstrup, matr.nr.7 : Høj i skel til matr.nr.6s af Svenstrup, Vinding sogn. Høj, ca. 2,25 x 25 m. Lyngklædt med enkelte gran- og fyrrebuske i hede. Højen er forgravet over det meste af overfladen, men har dog i hoved- sagen bevaret sin form, som ganske vist går noget i eet med den lave bakke, hvorpå højen ligger. Af større beskadigelser kan nævnes: Hele toppartiet er bortgravet med en stor uregelmæssig udgravning, der dog muligvis ikke har nået bund. Udgravningen har brede åbninger mod NNV og S. I ØSØ-siden en stor indgravning (3,1 x 3,7 m, 0,4 m dyb).

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Gl. skader som i fritekst: Bl.a. ujævnt krater i top, ca. 7 m. i diam., 1,5 m. dybt, med rævegrav. Bevokset med græs, lyng, fyrrekrat og gran, i fyrreskov på gammel hedebund. Bevoksning: 1991: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links