Oversigtsbillede - set fra N
.
Oversigtsbillede - set fra SV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310872
Sted- og lokalitetsnummer
170907-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 27 m. Ved SØ-højfod ses 2 randsten og lidt højere oppe på østsiden ses ligeledes et par randsten. Mod syd ses en randsten. Flad afgravning af østsiden. I top et tilgroet hul ca. 5 m i diam. og 1,3 m dybt. Højen bevokset med græs og graner. I udkant af ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 60' i Tværmaal, 8' høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,5 x 27 m. Ved SØ Højfod ses 2 Randsten og lidt højere oppe på Østsiden ses ligeledes et Par Randsten. Mod Syd ses en Randsten. Flad Afgravning af Østsiden. I Top et tilgroet Hul ca. 5 m i Diameter og 1,3 m dybt. Højen bevokset med Græs og Graner. I Udkant af Ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links