Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271146
Sted- og lokalitetsnummer
160307-111
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 18 m. V-siden noget afgravet; overfladen meget ujævn. Lyng og graner i plantage.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Højen er meget mishandlet, men det er antagelig gamle skader. I højens Ø-lige fod ses fundament til et nu nedrevet, mindre udhus. Overfladen er meget ujævn og hullet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Skov, have. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMeget ujævn overflade. Tæt bevokset med forskellige løvtræer bl.a. birk og graner. Intet græsdække. Beliggende tæt ved offentlig vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumTæt bevokset med løv- og nåletræer. Overfladen meget ujævn og uregelmæssig.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links