Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220934
Sted- og lokalitetsnummer
130614-111
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, 16 x 2,75 m. Bevokset med spredtstående, unge graner. I SSV-side en 8 m bred, 1 m dyb jordbrink.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen vil om få år være næsten ødelagt, såfremt der ikke bliver gjort noget for at bevare den. Er nedtrådt af kreaturer. Pløjning til højens fod er også medvirkende til dens ødelæggelse. På højen står 12-15 40-årige graner, hvoraf enkelte er gået ud. Der er spor efter gravning. Højen ligger 50 m. fra hovedvej 13 med udsigt over Hvam Sø. Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** Højen har en fin placering i forhold til Hvam Sø, god udsigt fra højen. Mange høje i dens nærhed er sløjfet. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i ager. Højen er græsklædt. Fortidsmindet er synligt fra Hovedvej 13 øst for højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links