Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281123
Sted- og lokalitetsnummer
160305-104
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 14 m. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Pæn afrundet højform, en 10-15 sten ses i højens overflade, især i top. Bevokset ned bøgetræer, mos og hvide anemoner, for enden af bakke i skov. Bevoksning: 1997: Mos og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumSten i toppens overflade er fortsat synlige. Bevokset med 3 bøgetræer og lidt bunddække. Der ligger en del nedfaldne grene og væltede stammer på højen.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFundet som beskrevet. Bevokset med græs, anemoner og løvtræer. Der ligger mange nedfaldne grene og væltede træer på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links