set fra øst
.
set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370732
Sted- og lokalitetsnummer
200206-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nustrup, art. 71, bd. 2, bl.54. Høj, 3,1 - 3,4 x 18 - 20 m. I toppen større hul, der fortsætter med bred sænk- ning nedad den søndre side. I sydvest en større sænkning, iøvrigt noget ujævn overflade. Et dige går henover højens østfod. G.I.-mærke (cementblok). be- vokset med græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 3.25 x 20 m. Toppen affladet. Fra S. er ført en ca. 2 m. br. Indgravning ind til Centret lige til Højens Bund. I Toppen et dansk Generalstabsmærke. Græs- og lyngklædt. I Ager. En Del af Ø.-Siden overpløjet. Foden afskaaren i Firkant.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,1-3,4 x 18-20 m. I toppen større hul, der fortsætter med bred sænkning nedad den søndre side. i SV en større sænkning, iøvrigt noget ujævn overflade. Et dige går henover højens østfod. - G.I.-mærke (cementblok). Bevokset med græs, i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links