7141 oversigt. Set fra NV.
.
7138 oversigt. Set fra Ø.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
43213
Sted- og lokalitetsnummer
070405-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: St. Tvedegård og Nybølle Lunder. Høj, 2 x 15 m. I V-foden gl. indgravning. Mod V ses randsten. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 15 m. I V.-Foden gl. Indgravning. Mod V. er Randsten. Træer i Skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1976
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Beskrivelse: I V/SV-fod ses stor gammel nedgravning lige ned til højbund. I kant af nedgravning ses randsten, der fortsætter et stykke Ø om højen og angiver omridset. Beskadigelser: Se beskrivelse. Bevoksning: Ikke noteret. Omgivelse: Den umiddelbare omgivelse er åben bøgeunderskov eller kun lidt kratbevokset. ** Seværdighedsforklaring ** Sb. 91-93 seværdig p.g.a. bevoksningsart.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkRundhøj. Synlige randsten: SØ 1, SSV 2 mulige udvæltede randsten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links