Oversigt set fra sydvest
.
Oversigt set fra nordvest
.
Oversigt set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130338
Sted- og lokalitetsnummer
110301-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 1303-37, 38. "Odinshøj", 6,50 x 30 m. Større flad afgravning i siden mod syd. Mod NØ er slidt en sti, 1 m bred, ca. 0,75 m dyb fra fod til top. Lyngklædt med flagstang på top.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse, men den her omtalte sti er nu ca. 2 m bred, og 1 m dyb på det bredeste sted. Den er stadig under nedslidning. Den nedskyllede fyld danner en slags rampe ved højfoden, og der ser ud til at have kørt knallernter op på højen. Naboen, som ejer halvdelen af højen, oplyser, at knallertkørslen er ophørt, men der kommer mange besøgende for at nyde udsigten. . Den nedslidte sti bør fyldes op, og der lægges græstørv på. Flagstangsresten fjernes. ** Seværdighedsforklaring ** Stor, smuk høj med storslået udsigt mod SØ, S og SV. Højen er et yndet udsigtspunkt, og den ligger umiddelbart op til et anlæg med offentlig adgang og parkeringsplads. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links