Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
151280
Sted- og lokalitetsnummer
120517-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nordlige halvdel af lille høj, 8 x 8 x 1 m, omrodet og fortrampet af kreaturer.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest, ca. 1,5 x 8 m. I V-delen af toppen et område, delvist uden bevoksning, hvor en del hånd- til hovedstore sten er synlige. C-fredning. Bevoksning: 1981: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLille, græsklædt høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links