oversigt set fra 332620 (NV)
.
oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332661
Sted- og lokalitetsnummer
020601-209
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 8 m i diameter, op til 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumGravhøj, 0,5 m høj set fra nord, 1 m høj set fra syd, 8 m i diameter. Ligger på sydvendt skrånende terræn yderst i gravfelt. Højens nordvestlige side støder op til 332620's sydøstlige side. Hindbær og brændenælder vokser tæt på højen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links