Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210556
Sted- og lokalitetsnummer
180502-168
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lille, næsten helt ødelagt høj, stort hul i top, uregemæssige sider. Bevok- set med gran. C-højen meldt sløjfet til RAS d. 4/2-1991. Højen kan ikke længere konstateres i landskabet ***********************************************

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i tæt Fyrreplantning. Synes at være en hel Høj på størrelse med [sb.] 167 [c. 1,75 x 11 m.].
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille, næsten helt ødelagt Høj. Stort Hul i Top, uregelmæssige Sider. Bevokset med Gran.Stort Hul i Top, uregelmæssige Sider. Undersøgt af Steffen Christensen (Stf. Chr. 127). Tom.
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVed besigtigelse konstateredes at højen er sløjfet.
1991
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links