5813, oversigt, s.f. SØ
.

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
2204111
Sted- og lokalitetsnummer
180804-88
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 6/7 1900, gdr. Kristen Nielsen, Pølsbjerg. Diplom. Høj, 2,2 x 14 m. Krater i top, ca. 1,5 m dybt. Overfladen nær top ujævn. Fod let afgravet i S. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Pølsbjerg Høje". Affladet top med sti henover i S-N. Krater restaureret. Sydvestfod afgravet. Nordfod og -side afgravet i gammel grusgrav. Alt tilgroet med græs, lyng, løvkrat og et enkelt plantet grantræ (ca. 10 år gammelt) på nordlig højside, i gammelt grusgravsområde. Ca. 5 m SØ for højfod er henlagt en dynge kvas (areal på størrelse med højen). I den tilgroede grusgrav nord for højfod er henlagt en stabel kloak- og drænrør samt betonpæle. I det større grushul SØ for højene hentes stadig noget grus samt foretages dumping af marksten, betonpæle og nogle bildæk plus grus/singel dynger. Bevoksning: 1992: Græs, Lyng og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links