oversigt, set fra NV
.
oversigt, set fra syd
.
gravhøj fra nord oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332660
Sted- og lokalitetsnummer
020613-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3326:60 Gravhøj. 9 m N-S, 6,5 m Ø-V, 0,60 m høj.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal berejsning - Roskilde MuseumUregelmæssig lav høj eller højrest: 6,5 meter øst vest, og 9 meter nord syd , ca. 60 cm høj. Højen er bevokset med bregner og enkelt selvforynge bøgetræer mod øst. På østside et større stød. Højen ligger i selvforynget nylig afdrevet område i løvskov 50 meter øst for befæstet skovvej i Pedersted Skov. Området er et jævnt morænelandskab med mnage grøfter, øst for højen et vådområde Skovfoged henledte opmærksomhed på højen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links