Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
421219
Sted- og lokalitetsnummer
230202-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmelding af tidligere C-høj på matr.nr. 1104 Augustenborg ********************************************** Ejerlav: Augustenborg, art.nr. 179, bd. 3, bl. 163. Høj, 3 x 17 m, bevokset med få træer og græs. Den indre er gravet helt op til bund, således at der er et kraterlignende hul med passage mod østnord- øst og en diameter på ca. 8 m. D.v.s. at den egentlige høj i bund og grund er ødelagt og det indre kastet op som skal på den oprindelige yderside. Der er stejle, noget tilpløjede sider. I vest er siden bar og terrasseformet.

Undersøgelseshistorie

1814
Byggeri og anlæg - Museet på Sønderborg SlotAnlæggelse af en kartoffelkælder i højen.
1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 3 x 18 m, bevokset med Krat. Noget afgravet i Østsiden, hvor der er Indgang til et i Højens Indre opført, muret Kammer, der gaar dybt under Højbund. Der er af Højen saaledes i Virkeligheden kun en ydre Skal tilbage.
1928
Byggeri og anlæg - Museet på Sønderborg SlotNedrivning af kartoffelkælderen.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 17 m, bevokset med få træer og græs. Den indre er gravet helt op til bund, således at der er et kraterlignende hul med passage mod øst-nord-øst og en diameter på ca. 8 m. D.v.s. at den egentlige høj i bund og grund er ødelagt og det indre kastet op som skal på den oprindelige yderside. Der er stejle, noget tilpløjede sider. I vest er siden bar og terrasseformet.
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg Slot105-112 [sb. 11-14 og 21-24] "Staffensbølhy" (1680) - (grå) - Samling af 8 overpløjede høje ("Philipsberge"). I den største af højene [sb. 14] har Hertug Frederik Christian I indbygget en kartoffelkælder. Den blev 1928 nedbrudt af gårdens ejer Nissen, se tegning.
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandHøjen er væk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links