Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272738
Sted- og lokalitetsnummer
010504-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2,5 m x 12 m. Afgravet fra alle sider og tildannet som konisk virkende udsigtshøj. Trappe og håndstore sten mod NV. Græsgroet og med lidt buskvækst.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høi paa Toppen af en Bakke i Præstegaardens Have. Den er nu omdannet til en Udsigtshøi, men existerede, førend den paagældende Lod indlemmedes i Haven. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1887
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 12 m.. Afgravet fra alle Sider og tildannet som konisk virkende Udsigtshøj. Trappe og haandstore sten mod NV. Græsgroet og m. lidt Buskvækst.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt. Tværmålet rimeligt sandsynligt, højden overvurderet, næppe over 2 m høj. Bevokset med en gammel eg på toppen, iøvrigt græsklædt. Beliggende på kirkegårdsudvidelse nær vestskel af denne ind mod byen. Kirkegårdsarealet udlagt med velplejet græs med grusbelagte, stenkantede stier. En af disse slynger sig rundt langs højfod i NØ, Ø og SØ. Gravene afgrænset af lave bøgehække om de hidtil nedsatte to gravgrupper, begge beliggende op mod højen i små 10 m afstand mod hhv. NØ og SØ. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Opfattes næppe af offentligheden som høj på grund af den koniske form. Offentligt tilgængelig via kirkegården. Parkeringsplads over for kirken. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links