sf Ø
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29038
Sted- og lokalitetsnummer
180605-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Præstehøj" (på Præstegårdens hedelod), 1 x 12,5 m. I top lille sænkning. NØ- og SV-fod lidt beskåret af veje. Siderne ujævne. Lyng i hede. Fredet iflg. klausul på præstegårdsforpagtningen.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,0 x 15,0 x 10,0 m. "Præstehøj" på kortene. Sænkning i top, noget ujævne sider, V-del furet af gamle vejspor i retning SSØ/NNV, Ø- og V-fod afkørt af vejspor, alt tilgroet. I fredet naturområde, på bakkedrag med stor, flot udsigt til alle sider. Parkeringsplads indrettet til besøgende til den fredede Lønborg Hede ca. 700 m. SSV for højen. ** Seværdighedsforklaring ** Pæn lille høj beliggende på højdedrag i fredet hedeområde. Bevoksning: 1981: Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen flyttet efter GPS-opmåling.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links