Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40057
Sted- og lokalitetsnummer
210303-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Overby, art.nr. 75, bd. I, bl. 43. "Pulskrohøj", 4 x 25 m. Stærkt omdannet ved haveanlæg: spiralgange med sten- trappe til toppen, der er udhulet i 10 m bredde og 2 m dybde med jordbænke langs siderne; udgang herfra mod Ø. Træer og buske i have.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPulskrohøj eller Povlskrohøj. 4 M. høj, Diam 25-26 M., beliggende i Have og stærkt omdannet ved Haveanlæg paa Højen. I Toppen er der saaledes en 2 M. dyb, c 10 M. stor Nedgravning, indenfor hvilken der er indrettet Sidepladser, Højens Sider er beplantede.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Pulskrohøj", 4 x 25 m. Stærkt omdannet ved haveanlæg: spiralgange med stentrapper til toppen, der er udhulet i 10 m bredde og 2 m dybde med jordbænke langs siderne, udgang herfra mod øst. Træer og buske i have.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links