Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130983
Sted- og lokalitetsnummer
120709-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Rønhøj plantage, afd. 50 "Rønhøj", 5 x 25 m. Omkring foden en meterbred, flad grøft på ydersiden begrænset af lav jordvold. (Grøft og vold ind- befattet i fredningen; hele anlæggets diameter 42 m i øst- vest.) I top ca. 6 m bred, ca. 1,6 m dyb sænkning med fald og åbning mod vest. Højfod og højside afgravet i syd. Høj- foden afgravet til 1,7-2,25 m's højde i sydøst. Østsiden afgravet mod toppen. På højsiden i vest, nord og øst en sti. Stor sten i ringgrøften mod nordvest. G.I. målepunkt i ce- mentklods i ringgrøften mod nord. Lynggroet og med spredt fyrrebeplantning på hedebakke.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs- og buskklædt høj i Natura 2000 område. Højen ligger tæt på anden høj og er tilgængelig fra sti.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links