Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151354
Sted- og lokalitetsnummer
120402-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: 9e (9a ?). Anselig høj, 2,5 x 20 m. "Ranhøj". Østsiden noget afpløjet, vestsiden lidt afpløjet. Fra V en indgravning til midten af toppen, fra Ø en bredere og fladere indgavning. Lyng og graner i ager. NMI: Kan let restaureres. Ligger meget synligt ovenfor Tisted by, som er skjult i en dal.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2,5 x 22,9 (N-S) x 16,1 (Ø-V) m. Vestsiden er stærkt afpløjet og stejl. Ca. midt for vestsiden går en lav sænkning til toppen af højen. I nordsiden en lav sænkning på højsiden. Østsiden er meget uregelmæssig og afgravet. Toppen uregelmæssig aflang N-S. I toppen en lille ny stenkreds, antagelig katte- eller fuglebegravelse. Sydsiden er tilsyneladende intakt. Bevokset med graner og græs i dyrket mark (F. JLN- 79-06-04). Bevoksning: 1981: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTræbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links