Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
320774
Sted- og lokalitetsnummer
190604-235
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj er fjernet. Afmeldes som fredet høj. ************************************** Høj, indtil ca. 2 m høj, 16-18 m i diameter. Fra østsiden bred ind- gravning til midten, stærkt forgravet på alle sider. Lyngklædt i plantage.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 2,40. Tværmaal 20,00 met. I Toppen en 1,65 met. vid og dyb Gravning, fra hvilken en bred og dybGrøft fører ud til Høiens østre Fod. Hele den Søndre Side af Høien er bortgravet til c. 4,00 met. fra Toppen, desuden er der en stor rund Gravning af 0,70 met. Dybde i Høiens sydvestre Side lige ved Toppen, samt flere overfladiske Brud. Ved søndre og sydøstre Høifod to Kartoffelkuler.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, indtil ca. 2 m høj, 16-18 m i diameter. Fra østsiden en bred indgravning til midten, stærkt forgravet på alle sider. Lyngklædt i plantage.
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøjen er sidst set ved Ribe Amts ekstraordinære besigtigelse af fortidsminder i de stormfaldsramte skove efter stormen den 3. december 1999, for dette fortidsmindes tilfælde foretaget den 12/4 2000, hvor højen henlå i granskov. Højen ses ikke længere på ortofotos i 2002, og er sandsynligvis fjernet i forbindelse med byggeri.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links