Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281013
Sted- og lokalitetsnummer
160304-85
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 15 m. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrevet. Tilføjelse: I top recent rektangulært hul, bør tildækkes. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt, tæt bevokset med forskellige små løvtræer/buske. Syner højest set fra vest.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Det kvadratiske hul i toppen er opfyldt (jf. Nyberejsningsteksten). Højen fremstår idag som to forhøjninger i forlængelse af hinanden. Den første forhøjning måler 12 m. N-S og den anden måler 13 m. N-S. Evt. skyldes det opfyldningen. Højen er ret udfladet. Højen er bevokset med mange træer, særligt mod vest. Højen ligger i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links