set fra Ø
.
set fra S
.
set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24035
Sted- og lokalitetsnummer
180401-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj af "Ravnsbjerghøje", 4 x 25 m; 4 m bredt, 1 m dybt hul i top. Nordøst- og østfod beskåret, alt gammelt og tilgroet. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1934
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, top flad med lille hul. Op ad siderne fra N og S nedslidte stier, NØ-fod afskåret af gl. grustagningshul. Alle skader undtagen stierne gamle og tilgroede. Stierne ikke så slemme endnu, men skal nok lappes, da der er etab. parkering o.lign. for publikum, så besøget er sikkert ret stort, og udsigten (når det ikke er tåget som idag) sikkert flot. I SV-lig retning, 40 m. fra højfod, er i et hul opstillet en anordning til fastgørelse af udkastemaskine til lerduer foran en vold af jord og lyngtørv. Skal væk, F.G.M.!!! Mod S, ca. 30 m. fra højfod, er anbragt et lille WC-hus, form. af Videbæk Komm. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1986: Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links